Nationale Vitaliteitsweek #GOFIT

Van 26 t/m 26 september 2021 is het de Nationale Vitaliteitsweek met als thema van Covid-19 naar #GOFIT-21. Zoek de betekenis van vitaliteit op en je vindt: “Mate waarin iemand krachtig en energiek is, zowel geestelijk als lichamelijk.” En zo is het! Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Want wat we denken (wat juist is), bepaalt hoe we ons gedragen en wat we doen.

 

Vitaal zijn gaat om het hebben van gezonde gewoontes. Over het algemeen kunnen we in het grote geheel het volgende benoemen:

-       Gezond eten

-       Voldoende bewegen

-       Ontspanning

-       Voldoende slapen

-       Een positieve mindset

 

En binnen deze quotiënten zijn er tal van mogelijkheden om onze vitaliteit te verbeteren. Waar de één bijvoorbeeld niet moet denken aan een ijskoude douche, is dat voor een ander een gewoonte waar hij of zij de dag mee start en niet meer zonder kan. Want ja, ijskoud douchen is een hele gezonde gewoonte waarbij je lijf fysiek én mentaal een enorme boost krijgt!

 

Iemand die veel sport en bijvoorbeeld heel veel lange afstanden loopt, is goed bezig. Maar wellicht heeft deze persoon de uitdaging om meer ontspanning op te zoeken. In plaats van alleen maar hard te lopen, een keer te gaan wandelen en daarbij bewust op de ademhaling te letten. Niet lopen op tijd, op afstand of op snelheid. Wat dacht je van een Mindful Run of een Mindful Walk!

 

En dan al die schermpjes waar we mee omringd zijn. Vorige week op het treinstation in Amsterdam viel het mij op dat bijna niemand nog om zich heen kijkt, maar bijna allemaal op hun telefoon. Het lijkt soms heerlijk om al die leuke filmpjes op social media te bekijken, maar het is een overkill voor ons brein.

 

En wat eten betreft: je kan weinig eten en zodoende niet veel calorieën nuttigen omdat je wilt afvallen, maar krijg je wel alle voedingsstoffen binnen? Eet je niet te eenzijdig en let je wel op de juiste samenstelling van vetten, eiwitten en vezels? Is het vulling of is het voeding?

 

Waar het bij vitaliteit om gaat is dat je bewust bezig bent met wat voor jou passend is in jouw leefstijl en daarin heeft iedereen zijn eigen samenspel van (meerdere) gezonde gewoontes.

 

Ga voor jezelf eens na waar je mee kunt beginnen of waar je mee kunt stoppen. Stel jezelf een doel! Het hoeft niet allemaal in één keer. Elke kleine stap is er ééntje en samen maken ze een mooie stap voorwaarts. Doe het voor nu, maar ook voor later. Want we worden steeds ouder met z’n allen en elke verandering nu is een vitale investering in later.

 

Maak een mooi begin deze vitaliteitsweek! Succes en een goede gezondheid gewenst!

 

Andrea Hofsté

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.